Eksploatacja środowiska prowadzi do nieodwracalnych zmian, stając się globalnym wyzwaniem. Działania obejmują różnorodne strategie zrównoważonego rozwoju, które równoważą postęp z ochroną zasobów. Inicjatywy, w tym międzynarodowa współpraca, regulacje i wsparcie finansowe, zmierzają do kształtowania proekologicznych postaw i rozwijania zielonej infrastruktury. Analiza rynku ekologii i odnawialnych źródeł energii ramowo nakreśla obecne warunki oraz tendencje z tego zakresu, które obecnie panują w Polsce i w innych państwach europejskich.
Analiza rynku ekologii i odnawialnych źródeł energii
Przewiduje się, że w latach 2022–2030 globalny rynek zielonych technologii i zrównoważonego rozwoju wzrośnie. W 2022 r. wielkość tego rynku wyniosła około 13,76 mld USD. Oczekuje się, że do 2030 r. osiągnie najwyższy poziom prawie 62 mld USD, zwiększając roczną stopą wzrostu wynoszącą 20,8% w latach 2023–2030.
Żywność ekologiczna a kanały sprzedaży
Na efektywność rynku żywności ekologicznej wpływa nie tylko liczebność producentów, ale także obecność innych podmiotów – m.in. przetwórni czy różnorodnych kanałów sprzedaży. Dane z raportu Żywność ekologiczna w Polsce z 2021 roku mówią, że w każdym polskim mieście, mającym powyżej 20 tys. mieszkańców znajduje się sklep z ekologiczną żywnością. Ponadto w sieciach sklepów wielkopowierzchniowych przybywa działów dedykowanych takiej żywności. Poza tym, ważnym kanałem sprzedaży jest Internet, gdzie funkcjonują różnorodne podmioty – od sklepów specjalistycznych prowadzących działalność wyłącznie online, przez placówki stacjonarne chcące rozszerzać swoją działalność, po mniejszych sprzedawców oferujących swój asortyment na platformach sprzedażowych typu Allegro.pl. Ze względu na tak duże rozdrobnienie podmiotów zajmujących się sprzedażą żywności ekologicznej online, ich dokładna liczba jest trudna do oszacowania. Równie ważna w tej kwestii jest rosnąca popularność diet pudełkowych, w których repertuarze coraz częściej pojawiają się produkty bio.
Rynek produktów ekologicznych w Polsce na tle Europejskim
W liczbie producentów żywności ekologicznej w Europie na rok 2021 przodują Włochy, Hiszpania oraz Turcja, posiadając ich kilkukrotnie więcej niż Polska. Natomiast jeśli chodzi o liderów pod względem powierzchni upraw ekologicznych są to kolejno: Francja, Hiszpania i Włochy – państwa te posiadają ponad 2 mln ha upraw ekologicznych. W Polsce obecnie mamy 507 tys. ha obszarów objętych certyfikacją ekologicznych. Stanowi to 3,5% obszarów rolnych.
Ogólna analiza europejskiego rynku ekologicznego wykazała, że produkcja ekologiczna wzrasta, zarówno pod względem liczby gospodarstw, jak i łącznej powierzchni przeznaczonej pod uprawę ekologiczną w Unii Europejskiej. Większość państw w analizowanym okresie charakteryzuje się płynnym wzrostem wartości obu wskaźników.
Ten tekst nie jest pełną analizą rynku, którą wykonujemy dla naszych klientów.
Ta publikacja zawiera tylko wybrane informacje o rynku, które możemy pogłębić i rozszerzyć na indywidualne zamówienie.