Polskie przetwórstwo warzyw i owoców jest jedną z głównych gałęzi przemysłu spożywczego w kraju. Analiza rynku wykazała stabilny wzrost sektora, co może być podstawą do pozytywnych prognoz na kolejne lata.
Analiza rynku owoców i warzyw przetworzonych i zakonserwowanych w Polsce
Polska jest jednym z głównych producentów owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Przodujemy w uprawie m.in. kapusty, co plasuje nas na pierwszym miejscu w Unii Europejskiej, oraz marchwi i ogórków – w tym przypadku na drugim. Analiza rynku ponadto wykazała, że w roku 2020 Polska wyprodukowała łącznie 1,2 mln ton warzyw, co odpowiada za 9% zbiorów w UE, ale i stanowi wzrost krajowej produkcji o 13% w ciągu ostatniej dekady.
Według danych z Eurostatu w 2020 roku produkcja przetworzonych warzyw wyniosła 1,7 mln ton. Z punktu widzenia ostatniej dekady to wzrost o 16%. W przypadku przetworzonych owoców (z wyłączeniem soków) można mówić o wzroście o 19%. W 2020 r. na półki sklepowe trafiło 650 tys. ton produktów z tej kategorii.
Wzrost produkcji przekłada się także na wyższe zyski z eksportu – 40% zysków ze sprzedaży za granicę pochodzi właśnie z przetwórstwa. Wartość samego eksportu owocowo-warzywnego zwiększyła się w ciągu ostatniego dziesięciolecia o 105%, do sumy bliskiej 2,1 mld euro. Za granicę trafiło 1,7 mln ton produktów. Nawet zahamowanie handlu międzynarodowego w 2020 r., spowodowane pandemią Covid-19, nie spowolniło wzrostu – utrzymano tendencję wzrostową, chociaż niewielką, bo 2-procentową.
Mrożonki głównym filarem produkcji
50% wszystkich przetworzonych warzyw stanowią mrożonki, z kolei owoców – 30%. Produkcja jest na tendencji wznoszącej. Od 2010 do 2020 roku odnotowano 27% wzrost w przypadku warzyw, a owoców – 10%. W obu sektorach zanotowano w trakcie pandemii Covid-19 niewielki spadek, co jednak nadrobiono w rok później (wzrost o 8% r/r).
Co warto zaznaczyć, sektor mrożonek jest znaczący dla polskiego eksportu. Krajowa produkcja mrożonych owoców odpowiada za 50% ogólnej produkcji w Unii Europejskiej. W roku 2021 za granicę trafiło 177 tys. ton tego produktu. W szczególności duży przychód przyniosły truskawki, maliny i wiśnie.
Stabilny wzrost produktów przetworzonych
Chociaż to produkty mrożone stanowią główną gałąź przetwórstwa, to nie można zapomnieć o innych produktach. Wytwórstwo dżemów także przynosi coraz większe zyski. Produkcja wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat o 16%, a dynamika Polski jest w tym przypadku wyższa niż średnia krajów Unii Europejskiej.
W przypadku sektora warzywnego także widać powolny wzrost. Produkcja konserw warzywnych od roku 2010 do 2020 zwiększyła się o 34%, z kolei kapusty kiszonej o 45%. Ponadto w ciągu ostatnich pięciu lat zwiększyliśmy produkcję przecierów pomidorowych o 150%. Jest to jednak dopiero powrót do poziomu sprzed dekady.
Eksport na rynki zagraniczne
Największym importerem polskich przetworów jest Unia Europejska. W roku 2021 najwięcej produktów trafiło na rynek Niemiec, bo aż 22%. Znaczącymi partnerami handlowymi są także Holandia, Francja i Czechy. Wielka Brytania była największym odbiorcą spoza Unii z 10-procentowym udziałem.
Do zeszłego roku część eksportu (blisko 5%) trafiała także na rynek rosyjski. Można jednak spodziewać się dużego spadku po roku 2022, bezpośrednio związanego z nałożeniem sankcji finansowych po inwazji na Ukrainę.
Autor: Julia Misiewicz
Źródła:
- WarzywaiOwoce.pl, Przetwórstwo owoców i warzyw – podsumowanie rynku oraz co nas czeka?
- Foodfakty.pl, Przetwórstwo owoców i warzyw: Polski przemysł rolno-spożywczy (Santander Bank Polska S.A.)
- KOWR: Analiza polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2021 r.
- Przetwórstwo owoców i warzyw, Santander
Ten tekst nie jest pełną analizą rynku, którą wykonujemy dla naszych klientów.
Ta publikacja zawiera tylko wybrane informacje o rynku, które możemy pogłębić i rozszerzyć na indywidualne zamówienie.
Potrzebujesz analizy dla Twojej firmy?
Zadzwoń 503 666 166
lub napisz na info@markethub.pl
Porozmawiajmy, jak analiza rynku może pomóc
w dalszym rozwoju Twojej firmy!