Europejski rynek masła w ostatnich latach ulegał dość dużym przemianom. Od roku 2014 za spadek produkcji odpowiedzialne było embargo na żywność wyprodukowaną w Unii Europejskiej wprowadzone przez Rosję, która przed tym stanowiła aż ¼ eksportu. Obniżyły się ceny, co doprowadziło do ograniczenia produkcji.

POPYT NA RYNKU MASŁA

W międzyczasie jednak zwiększyło się zapotrzebowanie na masło. Przyczyniło się do tego większe zainteresowanie rynku azjatyckiego, a także obalenie mitu na temat jego szkodliwości i wzrost świadomości konsumenckiej. W związku z tym, jego cena zaczęła stopniowo rosnąć w połowie 2016 roku. Według danych Komisji Europejskiej znajdowała się ona wtedy na poziomie ok. 300 EUR/100 kg. Z kolejnymi miesiącami zwiększała się, tak, aby osiągnąć swój szczyt w sierpniu 2017, kiedy to wyniosła ok. 650 EUR/100 kg. Mimo, że od tego momentu zaczęła się zmniejszać, ceny w pierwszej połowie 2018 roku były porównywalnie większe niż w tym samym okresie w poprzednim roku.

Największym producentem masła w Unii Europejskiej od dłuższego czasu są Niemcy (488 tysięcy ton produkcji w roku 2017). Kolejnym Francja (415 tys. ton), natomiast na trzecim miejscu plasuje się Irlandia (274 tys. ton). Polska plasuje się na 5 miejscu z ilością produkcji na poziomie 214 tys. ton.

USA I CHINY WYKUPUJĄ MASŁO

Obecnie największymi importerami europejskiego masła są Stany Zjednoczone (27 tys. ton w 2017, a 10 tys. ton w okresie od stycznia do maja 2018,). Kolejne to Arabia Saudyjska (10 tys. ton) oraz Chiny (8  tys. ton). Całkowity eksport z UE w roku 2016 wynosił 162 tys. ton. Spadł jednak o 15% do 137 tys. ton w 2017 r. W pierwszej połowie 2018 roku wyniósł 60 tys. ton, co oznacza spadek o 5% w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim roku.

Z kolei do Unii Europejskiej najwięcej masła importuje się z Nowej Zelandii (5,5 tys. tony w 2017) oraz Ukrainy (2 tys. ton). W porównaniu z zeszłym rokiem obecnie obserwuje się spadek ilości importu z Nowej Zelandii. Znaczny wzrost natomiast, jest zauważalny jeżeli chodzi o Ukrainę, bo aż o 176% w pierwszej połowie roku.

LIDERZY NA RYNKU MASŁA

Liderami rynku masła w Europie są Lactalis, Arla Foods, FrieslandCampina oraz Unilever.

Obecna sytuacja na rynku sprzyja rozwojowi przemysłu mleczarskiego w Europie. Eksperci twierdzą, że ceny masła w najbliższym czasie pozostaną wysokie. Ograniczenia należy spodziewać się przez zmniejszony eksport do Chin, a także łatwą dostępność produktów zastępczych w niższych cenach, takich jak margaryna.

Autor: Luiza Rach

Źródła:

[1] Dalsza poprawa na rynku mleka hamowana wzrostem światowej podaży, PKO Bank, 4.07.2018

[2] Europe is running out of butter , CNN, dostęp [07.08.2018]

[3] Dlaczego masło drożeje. Chiny importują go coraz więcej , Forum Branży Mleczarskiej dostęp [07.08.2018]